INNOVACIÓ

Helicòpters elèctrics i cotxes voladors: un cop d’ull a la futura mobilitat aèria

Temps de Lectura: 5 minuts

Helicòpters elèctrics i cotxes voladors: un cop d’ull a la futura mobilitat aèria
Avatar
CaixaBank


T’imagines que et ve a recollir un helicòpter elèctric per portar-te d’una banda a una altra? O que al teu pròxim cotxe li hagis de canviar les ales?

Els avenços en mobilitat no tan sols es produeixen sobre l’asfalt: el cel també hi té molt a dir. Les innovacions en aquest àmbit no s’aturen mai i ja ens permeten entreveure com ens mourem en el futur, quan potser hàgim de mirar cap amunt per trobar el nostre vehicle.

El nou concepte de mobilitat 3D es materialitza en aeronaus que aspiren a volar per la ciutat i fins i tot en vehicles híbrids, capaços de volar o rodar, segons convingui més depenent del trànsit.

Drons de repartiment

És una antiga aspiració de les empreses de logística: poder fer entregues de paqueteria amb drons que apareixen a la finestra o a la terrassa.

L’any 2013, Amazon ja va anunciar la posada en marxa de Prime Air, una iniciativa per promoure aquest mena de repartiment aeri a les ciutats.

Tot i que Amazon ja ha posat en marxa alguns programes pilot, el servei encara no ha aconseguit enlairar-se del tot. Una de les principals raons és l’estricta normativa que restringeix l’ús d’avions sense tripulació a les ciutats.

En altres llocs, companyies com ara Zipline han aconseguit fer servir drons per portar càrregues importants a àrees mal comunicades de Ruanda o Ghana tan importants com ara sang per a transfusions o medicaments.

Mentrestant, les empreses logístiques continuen cercant la manera d’usar aquestes aeronaus per facilitar el lliurament de mercaderies. Amazon ja ha obtingut permís de la FAA per expandir l’ús dels seus drons i ha fet les seves primeres proves a la Unió Europea. La seva intenció és llançar aquest servei a Itàlia durant aquest mateix any.

Helicòpters elèctrics

Un dels grans reptes de la mobilitat aèria són les emissions contaminants, tot i que aquest podria convertir-se un problema del passat en la pròxima Expo de Riad, que se celebrarà el 2030.

A la capital saudita s’han proposat que milers de petits helicòpters elèctrics es dediquin a traslladar visitants de l’Exposició Universal.

Una empresa austríaca, FlyNow Aviation, produirà a l’Aràbia Saudita unes aeronaus que, de moment, són un prototip. En concret, aquests «ecòpters» podran transportar fins a 200 kg amb una autonomia de 50 km i volar a una velocitat màxima de 130 km/h. Tindran capacitat per a un màxim de dues persones

Es tracta de xifres molt adequades per a l’ús que se’n podria arribar a fer a l’Expo de Riad, atès el tipus de desplaçaments que s’hi faran. Això sí, a més dels helicòpters elèctrics, caldrà desenvolupar zones espaioses i netes per a la recollida i entrega de passatgers, així com una infraestructura de recàrrega adequada.

Aerotaxis

Justament amb els helicòpters elèctrics que s’espera que estiguin a punt per a l’Expo de Riad, s’assagen altres alternatives semblants perquè funcionin com a aerotaxis a les ciutats. Es tracta dels coneguts com a eVTOL, vehicles elèctrics voladors amb enlairament i aterratge vertical.

Fabricants com ara Stellantis ja han posat fil a l’agulla amb aquests taxis voladors. Es tracta d’aeronaus amb més capacitat de transport que no pas els petits helicòpters elèctrics.

El constructor ja treballa per portar el model Midnight a la producció en sèrie. Aquest eVTOL pot transportar quatre passatgers i un pilot. És un taxi volador en tota regla.

Cotxes voladors

Tot i que els aerotaxis que s’assagen per al futur no tenen rodes, també hi ha els cotxes voladors. És a dir, vehicles que permeten tant volar com rodar, depenent de les necessitats del conductor.

Hi ha diverses opcions en aquest sentit. Una d’elles seria la del model xinès Xpeng, que no és exactament un cotxe volador, però sí que és un vehicle de gran mida que porta a dins un eVTOL per poder volar si arribés el cas. Té una aparença molt semblant a la d’un Cybertruck de Tesla.

L’Xpeng ja ha completat la seva primera exhibició en públic i les comandes s’han disparat: el 2026 ja se’n podrien lliurar fins a 2.000 unitats als seus nous propietaris, que a canvi hauran d’abonar més de 240.000 euros per cada unitat.

Una altra opció és la del cotxe volador pur, és a dir, un vehicle amb rodes que, en un moment donat, podria arribar a enlairar-se i arrencar a volar. El Model Zero d’Alef Aeronautics ja ha aconseguit rodar i enlairar-se durant uns segons a Califòrnia i ha superat altres vehicles.

L’autonomia del Model Zero en terra és de 320 km, mentre que pot volar fins a 177 km, segons la companyia. Pesa menys de 400 kg i costarà més de 300.000 dòlars.

Més enllà de l’elevat preu, aquells qui comprin aquesta mena de vehicles hauran de tenir en compte que la normativa que els permet circular lliurement per espais públics encara no s’ha desenvolupat. De moment, només és possible usar-los en proves.

Accepto les condicions d'ús.
OSZAR »